top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverCathelijne Donkers

Working together is success!

Het Kohnstamm Instituut onderzocht een selecte steekproef van leerlingen waarbij ouders een conflict met de school voorlegden aan de Geschillencommissie Passend Onderwijs. Het levert een uniek inzicht op in de omstandigheden van ‘thuiszitters’.


Het interessante aan dit artikel is dat dit eigenlijk onze gehele filosofie voor de LiT-klas verteld. Wat is er nou echt nodig om de thuiszitters een nieuwe start te geven, waarin hij/zij zich gehoord voelt en waarbij ook gekeken wordt naar alle achterliggende problemen.

Wij denken dan ook dat samenwerken of zo mooi gezegd: TEAMWORK daar de key in is. Een thuiszitter kan het niet alleen, wij van Leerkring Onderwijsconsultancy kunnen het niet alleen. We moeten het met elkaar doen. De leerling, de school van inschrijving, Leerkring, ouders en andere hulpverleners. Zodra iedereen de neus dezelfde richting op heeft, dan is er echt een kans van slagen, dan kunnen de doelstellingen behaald worden die verwacht worden van de leerling. Wat die doelstelling ook mag zijn. Is dit terugkeer naar school, is dit een vak afronden of gewoon even een time-out van school zodat hij of zij zichzelf weer kan herpakken.


Maar de vraag is ook wanneer is deze ondersteuningsbehoefte nodig? Wacht je tot een leerling echt daadwerkelijk uitgevallen is of wordt er eerder aan de bel getrokken? Door middel van direct schakelen en een oplossing zoeken met elkaar, kan soms het ergste voorkomen worden. Afwachten is ons inziens niet de beste keuze. Ga het gesprek aan, soms maakt een tijdelijke verlichting al heel veel goed. Even niet die toetsen maken in een klas vol medeleerlingen. Even niet die les gen omdat je al genoeg aan jezelf hebt. Hoe kun je deze verlichting bieden, maar zorg je wel dat een leerling de structuur behoudt in een schoolritme en het maken en afronden van schoolwerk?

Wederom komt daarin naar boven: samenwerken! Door samen te werken met de school, ouders en de leerlingen kunnen wij veel mogelijk maken. Toezicht tijdens toetsen, begeleiding en plannen van huis- en leerwerk. Een plek waar je jezelf kan zijn en waar je geaccepteerd wordt om wie je bent.






22 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page